Mara stepní
Dolichotis patagonum
 
 

ŘÍŠE :

Živočišná  
  KMEN : Strunatci

Kliknutím získate větší detail ...

  PODKMEN : Obratlovci
  NADTŘÍDA : Čelistnatci
  TŘÍDA : Savci
  ŘÁD : Hlodavci
  PODŘÁD : Dikobrazočelistí
  ČELEĎ : Morčatovití
  PODČELEĎ : Mary
  ROD : Mary  
 

   Mara stepní je relativně velký hlodavec obývající pastviny a polopouště střední a jižní Ameriky. Na první pohled spíš připomíná zajíce, v pohybu antilopu. Pohybuje se mimochodem, dosahují rychlosti 50 km/h (nejvyšší zaznamenaná rychlost je 80 km/h). Skoky mohou být dlouhé až 2 m a také velmi dobře skáčou do výšky.
   Hlava a nozdry jsou podobné hlavě morčete, jen uči jsou vztyčené a špičaté. Délka těla je 69-75 cm. a ocásku 3,5-4,5 cm. Hmotnost se pohybuje okolo 7-10 kg. Srst je velmi hustá s podsadou, má šedivou barvu a nad ocáskem na okraji zad je výrazný světlý pruh. Břicho je světlejší. Nohy jsou dlouhé a působí tence, ale jsou svalnaté a velmi silné. Na předních nohách mají 4 prsty a na zadních 3. Prsty jsou zakončené ostrými a tvrdými drápky.
   Vyhrabávají mělké nory, do kterých samice po 77-90 dnech březosti rodí plně vyvinutá a osrstěná mláďata. Ve vrhu bývají 1-3 mláďata, ta pak noru prohlubují. Samci pohlavně dospývají v 6 měsících, samice ve 2.
   Mary jsou sociálně založené, žijí v malých skupinách, ve kterých je základem rodičovský pár. Samec neustále doprovází dominantní samici. Na konci skupiny jsou mláďata a mladí samečci. Mezi sebou komunikují tichým brumláním a podobně jako morčata v nebezpečí varují cvakáním zubů. Dožívají se až 15 let.